O divljači koja se lovi u Hrvatskoj

KRU_0590j

Hrvatska je oduvijek bila atraktivna lovačka destinacija

Hrvatska je, radi svojih prirodnih ljepota i raznovrsne divljači, oduvijek bila atraktivna destinacija za lovce. U našim šumama i lovištima, pored ostalog, obitavaju: vuk (Canis lupus), ris (Lynx lynx), medvjed (Ursus arctos), jelen lopatar (Dama dama), muflon (Ovis aries musimon Pall.), divlja svinja (Sus scrofa), kuna zlatica (Martes martes), fazan (Phasianus), divlje patke, divlje guske i druge životinje, no ove su lovcima najzanimljivije. Vuk i ris zakonom su zaštićeni od 1995. godine, pa se ne smiju loviti. Divlja svinja je vrlo rasprostranjena u Hrvatskoj. Živi u čoporima oko vlažnih šuma. Lovi se prigonom sa psima, pogonom, šuljanjem i dočekom.

Meso vepra idealno za povišeni kolesterol

Mužjak divlje svinje naziva se vepar, ženka krmača, a mladunče prase ili nazimad ako ima do dvije godine starosti. Vepar može težiti preko 200 kg, a ženka do 150. Meso divlje svinje jako je ukusno i zdravo za konzumaciju jer sadrži malo masnoća, što znači i manje kalorija, stoga se posebno preporučuje gurmanima koji imaju povišene masnoće (kolesterol i trigliceride) u krvi. Divljač, za razliku od stoke koja se uzgaja u konvencionalnom uzgoju, ne dobiva koncentrate i stalno je u pokretu za hranom – meso mladih životinja je meko, a starijih žilavo. Najkvalitetnije je meso mlade divlje svinje koja nije navršila godinu dana starosti. Meso vepra na 100 grama sadrži 10 grama proteina i dva grama masti. Od mlade svinje najukusniji dijelovi su: butovi, file, kotleti i pečenica, a od starije: butovi, leđa, kare i slanina. Meso je prije konzumiranja dobro zamrznuti kako bi omekšalo, a prema potrebi se vadi iz zamrzivača, odmrzne i stavlja u pripremljenu salamuru ili ”pac” začinjen raznim biljem.

Meso jelena bogato željezom i vitaminima

Jelen je vrlo brojan u Hrvatskoj na području Baranje i Slavonije te Gorskog kotara. Lovi se dočekom, šuljanjem, vabljenjem i dr. Meso jelena najsličnije je govedini, specifičnog je mirisa i ima intenzivnu crvenu boju. Osim toga sadrži vrlo mali postotak masnoće što ga čini izrazito zdravom namirnicom. Sadrži sve vitamine u optimalnim odnosima i željezo (2,8 mg/100 g). Odmašćeni kotlet sadrži 22,5% proteina i 1% masti, a energetska mu je vrijednost oko 100 kcal/100 g. Srneći odrezak sadrži 134 kcal/100 g te je svakako zdraviji od svinjskog koji sadrži 214 kcal/100 g!